Żywienie Pacjenta w Szpitalu Wolskim

Żywienie Pacjenta jest formą terapii, dlatego decyzję o konkretnej diecie podejmuje lekarz, w zależności od stanu zdrowia Pacjenta i podejmowanego leczenia.

Pacjenci mogą spożywać produkty żywnościowe z zewnątrz. Każdorazowo prosimy o uzgodnienie z lekarzem prowadzącym zakres możliwych do spożywania produktów – spożywanie produktów niezalecanych przez lekarza może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia i przebieg leczenia Pacjenta.

W oddziałach Szpitala Wolskiego znajdują się lodówki przeznaczone na żywność Pacjentów. Zasady przechowywania żywności przez pacjentów są dostępne dla Pacjentów i osób odwiedzających na tablicach informacyjnych w każdym oddziale. Prosimy o zapoznanie się z tymi zasadami w trakcie pobytu w szpitalu lub w przypadku chęci dostarczenia Pacjentowi żywności.

W Szpitalu Wolskim posiłki dostarczane są przez firmę zewnętrzną. Dostarczanie posiłków podlega regularnemu nadzorowi i kontroli Dietetyka Szpitalnego.

Posiłki dostarcza się Pacjentom we wszystkich oddziałach w następujących godzinach:

a) śniadanie – od 8.00 do 9.15

b) II śniadanie – wydawane od 10.45 do 11.00

c) obiad – od  12.30 do 13.30

d) podwieczorek  – wydawany od 15.45 do 16.00

e) kolacja – od 17.00 do 18.00, II kolację Pacjenci spożywają ok. 20:00

W Szpitalu Wolskim stosowane są następujące diety:

DIETA PODSTAWOWA

Żywienie podstawowe zaleca się chorym leczonym w szpitalach, którzy nie wymagają rygorystycznego żywienia dietetycznego.

DIETA ŁATWOSTRAWNA

Zastosowanie diety:

  1. W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit,
  2. W nadmiernej pobudliwości jelita grubego
  3. W nowotworach przewodu pokarmowego
  4. W wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych
  5. W chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką
  6. W zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym
  7. W przewlekłych chorobach układu oddechowego przebiegających z rozedmą
  8. W okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
  9. Dla chorych długo leżących u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
  10. Dla osób w wieku podeszłym

DIETA WRZODOWA

Dieta wrzodowa stosowana jest w:

  • W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
  • W przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka
  • W refluksie żołądkowo-przełykowym
  • W dyspepsjach czynnościowych żołądka (dolegliwości niemające podłoża zmian organicznych)

DIETA WĄTROBOWA

Dieta wątrobowa stanowi niewielką modyfikację diety łatwo strawnej i znajduje zastosowanie m.in. w następujących schorzeniach:

  • ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby,
  • ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki,
  • przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych,
  • kamicy żółciowej,

DIETA CUKRZYCOWA

Dieta przewidziana jest przede wszystkim dla chorych na cukrzycę. Zadaniem diety jest uzyskanie jak najbardziej prawidłowego poziomu cukru we krwi przy możliwie najmniejszych wahaniach w ciągu doby, zapobieganie powstawaniu kwasicy i śpiączki oraz zapewnienie pożądanego stanu zdrowia.

DIETA BOGATOBIAŁKOWA

Zastosowanie diety:

  • U osób wyniszczonych,
  • W chorobach nowotworowych,
  • W rozległych oparzeniach,
  • W chorobach przebiegających z gorączką,
  • W zespole poresekcyjnym,
  • W zespole złego wchłaniania
  • Dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.

DIETA BEZMLECZNA

Dieta bezmleczna jest jedną z diet eliminacyjnych. Polega ona na usunięciu z diety produktów, które zawierają mleko, serwatkę lub białka mleka krowiego. Niewątpliwie dieta bezbiałkowa pozbawia nas możliwości spożywania wielu potraw, ponieważ białka mleka są obecne w różnych produktach. Można je znaleźć nawet w wędlinach, mięsach, pieczywie, słonych przekąskach czy lekach.

DIETA WEGETARIAŃSKA

Dieta wegetariańska polega na wyłączeniu z diety mięsa i jego przetworów.

DIETA BEZGLUTENOWA

Dieta zalecana w nietolerancji glutenu. Dieta wykluczająca spożywanie produktów zawierających gluten: pszenicę, żyto, jęczmień, owies oraz produkty, które je zawierają. Wolne od glutenu są produkty oznakowane symbolem przekreślonego kłosa.

DIETA ŁATWOSTARWNA MIELONA

Dieta lekkostrawna o zmienionej konsystencji odpowiednio przygotowanej dla pacjentów mających kłopoty z gryzieniem i połykaniem. Pozostałe parametry takie same jak w diecie łatwostrawnej.

DIETA NISKOBIAŁKOWA

Zastosowanie diety:

– W chorobach nerek i wątroby przebiegających z niewydolnością tych narządów

DIETA BEZSOLNA

Dieta wykluczająca spożywanie soli kuchennej i produktów z jej dodatkiem.

DIETA TRZUSTKOWA

Dieta trzustkowa to model odżywiania stosowany głównie u osób z przewlekłym lub ostrym zapaleniem tego narządu. Ma ona na celu odciążenie trzustki i wsparcie jej prawidłowego funkcjonowania oraz zapobieganie dolegliwościom wynikającym z niewydolności narządu. Dieta trzustkowa to dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, zakładająca ograniczenie tłuszczu i błonnika. Może być modyfikowana w zależności od stanu chorego oraz jego możliwości trawiennych – zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, im ostrzejszy jest przebieg choroby, tym zalecenia żywieniowe muszą być przestrzegane bardziej restrykcyjnie.

Uwaga! W przypadku jakichkolwiek wątpliwości odnośnie diety należy zapytać lekarza, pielęgniarkę dyżurną lub dietetyka!

W Szpitalu Wolskim stosuje się także inne sposoby terapii żywieniowej – poza i dojelitowej. Decyzję o wdrożeniu tej formy terapii żywieniowej podejmuje zawsze lekarz. Lekarz może też przekazać szczegółowe informacje na temat przyczyn wdrożenia takiej terapii oraz jej przebiegu.

Po zakończeniu leczenia w szpitalu Pacjenci otrzymują od lekarza zalecenia dietetyczne. Zalecenia te zawarte są w karcie informacyjnej.

WSPÓŁPRACA

Block
Biuletyn Informacji Publicznej
Narodowy Fundusz Zdrowia
Europwejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Narodowa Strategia Spójności
Mazowsze

Żywienie Pacjenta w Szpitalu Wolskim