Żywienie Pacjenta jest formą terapii, dlatego decyzję o konkretnej diecie podejmuje lekarz, w zależności od stanu zdrowia Pacjenta i podejmowanego leczenia.
Pacjenci mogą spożywać produkty żywnościowe z zewnątrz. Każdorazowo prosimy o uzgodnienie z lekarzem prowadzącym zakres możliwych do spożywania produktów – spożywanie produktów niezalecanych przez lekarza może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia i przebieg leczenia Pacjenta.
W oddziałach Szpitala Wolskiego znajdują się lodówki przeznaczone na żywność Pacjentów. Zasady przechowywania żywności przez pacjentów są dostępne dla Pacjentów i osób odwiedzających na tablicach informacyjnych w każdym oddziale. Prosimy o zapoznanie się z tymi zasadami w trakcie pobytu w szpitalu lub w przypadku chęci dostarczenia Pacjentowi żywności.
W Szpitalu Wolskim posiłki dostarczane są przez firmę zewnętrzną. Dostarczanie posiłków podlega regularnemu nadzorowi i kontroli Dietetyka Szpitalnego.
Posiłki dostarcza się Pacjentom we wszystkich oddziałach w następujących godzinach:
a) śniadanie – od 8.00 do 9.15
b) II śniadanie – wydawane od 10.45 do 11.00
c) obiad – od 12.30 do 13.30
d) podwieczorek – wydawany od 15.45 do 16.00
e) kolacja – od 17.00 do 18.00, II kolację Pacjenci spożywają ok. 20:00
W Szpitalu Wolskim stosowane są następujące diety:
DIETA PODSTAWOWA
Żywienie podstawowe zaleca się chorym leczonym w szpitalach, którzy nie wymagają rygorystycznego żywienia dietetycznego.
DIETA ŁATWOSTRAWNA
Zastosowanie diety:
- W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit,
- W nadmiernej pobudliwości jelita grubego
- W nowotworach przewodu pokarmowego
- W wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych
- W chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką
- W zapalnych chorobach płuc i opłucnej o przebiegu ostrym
- W przewlekłych chorobach układu oddechowego przebiegających z rozedmą
- W okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
- Dla chorych długo leżących u których dochodzi do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego
- Dla osób w wieku podeszłym
DIETA WRZODOWA
Dieta wrzodowa stosowana jest w:
- W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- W przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka
- W refluksie żołądkowo-przełykowym
- W dyspepsjach czynnościowych żołądka (dolegliwości niemające podłoża zmian organicznych)
DIETA WĄTROBOWA
Dieta wątrobowa stanowi niewielką modyfikację diety łatwo strawnej i znajduje zastosowanie m.in. w następujących schorzeniach:
- ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby,
- ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki,
- przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych,
- kamicy żółciowej,
DIETA CUKRZYCOWA
Dieta przewidziana jest przede wszystkim dla chorych na cukrzycę. Zadaniem diety jest uzyskanie jak najbardziej prawidłowego poziomu cukru we krwi przy możliwie najmniejszych wahaniach w ciągu doby, zapobieganie powstawaniu kwasicy i śpiączki oraz zapewnienie pożądanego stanu zdrowia.
DIETA BOGATOBIAŁKOWA
Zastosowanie diety:
- U osób wyniszczonych,
- W chorobach nowotworowych,
- W rozległych oparzeniach,
- W chorobach przebiegających z gorączką,
- W zespole poresekcyjnym,
- W zespole złego wchłaniania
- Dla rekonwalescentów po przebytych chorobach.
DIETA BEZMLECZNA
Dieta bezmleczna jest jedną z diet eliminacyjnych. Polega ona na usunięciu z diety produktów, które zawierają mleko, serwatkę lub białka mleka krowiego. Niewątpliwie dieta bezbiałkowa pozbawia nas możliwości spożywania wielu potraw, ponieważ białka mleka są obecne w różnych produktach. Można je znaleźć nawet w wędlinach, mięsach, pieczywie, słonych przekąskach czy lekach.
DIETA WEGETARIAŃSKA
Dieta wegetariańska polega na wyłączeniu z diety mięsa i jego przetworów.
DIETA BEZGLUTENOWA
Dieta zalecana w nietolerancji glutenu. Dieta wykluczająca spożywanie produktów zawierających gluten: pszenicę, żyto, jęczmień, owies oraz produkty, które je zawierają. Wolne od glutenu są produkty oznakowane symbolem przekreślonego kłosa.
DIETA ŁATWOSTARWNA MIELONA
Dieta lekkostrawna o zmienionej konsystencji odpowiednio przygotowanej dla pacjentów mających kłopoty z gryzieniem i połykaniem. Pozostałe parametry takie same jak w diecie łatwostrawnej.
DIETA NISKOBIAŁKOWA
Zastosowanie diety:
– W chorobach nerek i wątroby przebiegających z niewydolnością tych narządów
DIETA BEZSOLNA
Dieta wykluczająca spożywanie soli kuchennej i produktów z jej dodatkiem.
DIETA TRZUSTKOWA
Dieta trzustkowa to model odżywiania stosowany głównie u osób z przewlekłym lub ostrym zapaleniem tego narządu. Ma ona na celu odciążenie trzustki i wsparcie jej prawidłowego funkcjonowania oraz zapobieganie dolegliwościom wynikającym z niewydolności narządu. Dieta trzustkowa to dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, zakładająca ograniczenie tłuszczu i błonnika. Może być modyfikowana w zależności od stanu chorego oraz jego możliwości trawiennych – zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, im ostrzejszy jest przebieg choroby, tym zalecenia żywieniowe muszą być przestrzegane bardziej restrykcyjnie.
Uwaga! W przypadku jakichkolwiek wątpliwości odnośnie diety należy zapytać lekarza, pielęgniarkę dyżurną lub dietetyka!
W Szpitalu Wolskim stosuje się także inne sposoby terapii żywieniowej – poza i dojelitowej. Decyzję o wdrożeniu tej formy terapii żywieniowej podejmuje zawsze lekarz. Lekarz może też przekazać szczegółowe informacje na temat przyczyn wdrożenia takiej terapii oraz jej przebiegu.
Po zakończeniu leczenia w szpitalu Pacjenci otrzymują od lekarza zalecenia dietetyczne. Zalecenia te zawarte są w karcie informacyjnej.